 |

Oare cât valorează casa mea?
Cu cât aş putea vinde?
Sunt convins că aţi vizitat această pagină, pentru că vreţi să aflaţi valoarea de piaţă al imobilului pe care le deţineţi.
Evaluări imobiliare pentru :
• persoane fizice
• persoane juridice
• instituţii de stat
Tipuri de proprietăţi:
- apartamente, case, vile
- terenuri libere sau construite
- spaţii comerciale, hale, spaţii industriale
- construcţii agricole
- construcţii speciale etc.
Situaţiille când este necesară o evaluare imobiliară sunt:
- Stabilirea valorii de piaţă a proprietăţii în vederea vânzării sau cumpărării
- Evaluarea sau reevaluarea proprietăţii în vederea stabilirii cotei de impozitare
- Evaluarea sau reevaluarea proprietăţii pentru înregistrarea în contabilitate şi raportări financiare
- Evaluări pentru investitori
- Finanţarea şi creditarea
- Despăgubire în caz de expropiere
- Evaluarea proprietăţilor pentru întocmirea dosarelor de emigrare ;
- Alte situaţii
Evaluarea imobiliară este procesul de estimare a unui tip de valoare, al unui tip de proprietate la o anumită dată şi concretizată prin raportul de evaluare. Evaluarea nu este un calcul exact al unei valori; ea reprezintă o estimare. Procesul de evaluare impune aplicarea raţionamentului profesional şi obiectiv al expertului evaluator.
Evaluarea sau reevaluarea proprietăţii pentru înregistrarea în contabilitate şi raportări financiare. Evaluarea pentru impozitarea proprietăţii.
Impozitul pe clădiri se calculează conform reglementărilor Codului Fiscal prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.
Cota de impozit se stabileşte prin hotarâre a consiliului local, cotele de referinţă fiind cuprinse între 0,25% si 1,5% pentru construcţiile dobândite sau reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă şi între 5% si 10% pentru cele care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani.
TIPURI DE VALOARE conţinute în IVS
În cele mai multe cazuri scopul evaluării este estimarea valorii de piaţă. Conform IVS (Standardele Internaţionale de Evaluare) definiţia valorii de piaţă este:
Valoarea de piaţă este suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie cu preţ determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părţile implicate au acţionat în cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere.
Valoarea de investiţie este urmarită de către persoana interesată în obţinerea de profituri şi este definită astfel: Valoarea unei proprietăţi pentru un anumit investitor sau clasă de investitori, pentru obiective de investiţii sau pentru obiective de exploatare identificate. Acest concept subiectiv relaţionează o anumită proprietate de un anumit investitor, grup de investitori sau entitate, care au obiective şi/sau criterii de investiţii identificabile.
Valoarea justă este valoarea folosită în cadrul activităţii de contabilitate şi reprezintă suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunăvoie între două părţi interesate, aflate în cunoştinţă de cauză, în cadrul unei tranzacţii desfăşurate în condiţii obiective, cu preţul determinat obiectiv. În optica Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS/IAS), valoarea justă este privită ca fiind sinonima cu valoarea de piaţă. În optica IVS 2, valoarea justă este un concept mai larg decât valoarea de piaţă.
uma de...
Ordinul Ministerului Economiei şi Finanţelor nr. 3471/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 835 din 11.12.2008 şi Art.253 din Codul Fiscal stabilesc metodologia de calcul privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe precum şi modul de stabilire al impozitului datorat.
Cod Fiscal - ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice
(1) In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
(2) Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
(5) In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului – persoana juridica.
(6) In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima evaluare.
|
 |